top of page
  • Yazarın fotoğrafıNiwa

Bitkileri Korumak

Fitopatoloji


Kültür bitkileri ve onlardan elde edilen tarımsal ürünleri hastalık ve zararlılardan korumak, tedavi etmek ya da bunlardan doğacak zararı en aza indirmek için alınan tüm teknik, ekonomik ve yasal önlemlere “BİTKİ KORUMA” adı verilir.




Bitkilerde oluşan hastalık ve zararlılar bitki koruma kapsamında Entomoloji ve Fitopatoloji adı altında iki anabilim dalında incelenmektedir.


Entomoloji anabilim dalına; Nematoloji ve Akaroloji bilim dalları

Fitopatoloji anabilim dalına ise, Mikoloji, Bakteriyoloji, Viroloji, Herboloji bilim dalları girmektedir.


Entomoloji: Bitkilerde zarara neden olan böcekler, nematodlar, akarlar ve kemirgenler gibi zararlıların neler olduklarını, bunların bitkide nasıl zarar oluşturduklarını ve bunlara karşı nasıl mücadele edileceği konuları üzerinde yoğunlaşırken;


Fitopatoloji ise bitkilerde zarar oluşturan funguslar (mantarlar), bakteriler, viruslar ve yabancı otların teşhis ve tanımını, bunların bitkilerde zarar oluşturma mekanizmalarını ve bunlara karşı bitkinin nasıl korunacağı konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır.


Dünyada bitki koruma kapsamında son yıllarda Fitomedisin (Bitki Sağlığı) veya Plant Pathology (Bitki Hekimliği) terimleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.


Bitki Koruma; tarımsal alanlardaki bitkiler ile bunların ürünlerinde zarara neden olabilecek hastalık etmenleri, zararlılar, yabancı ot ve diğer hayvansal organizmaların meydana getireceği zararları önlemek ve azaltmak amacıyla yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesinin altına indirebilmek için uygulanan yöntemler anlaşılır. Birim alandan daha kaliteli ve yüksek ürün elde edebilmek, ekonomik gelir seviyesini yükseltmek bitki koruma ile mümkündür.

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page